Сумирани резултати „Тоталног диктата – 2015“

Међународна манифестација „Тотални диктат“, у оквиру које се проверава познавање руског правописа, одржана је 18. априла ове године. Преко сто хиљада људи, у 58 земаља и 549 градова узело је учешће у њој. Коначни број градова-учесника који су пријављени и у потпуности реализовали акцију мењао се до саме завршнице.

У Бајиној Башти је ове године, по први пут, спроведена ова манифестација у организацији Гимназије „Јосиф Панчић“ и диктат на руски књижевни текст писало је укупно 25 заинтересованих лица у школској библиотеци. Међу њима су били: професори и ђаци наше гимназије, Основне школе „Свети Сава“ и Техничке школе. У организационом тиму била су и двојица волонтера – ђака наше гимназије, који су били задужени за помоћ учесницима и техничку подршку  – Лука Кунчак и Никола Јовановић.

diktat 1

 

Ове године нисмо проглашавали најбоље познаваоце правописа, али су сви учесници добили сертификате за учешће у акцији, и то на завршној вечери које је уприличено 21. априла у галерији Установе „Култура“.

Резултати за све регистроване посетиоце били су доступни на следећој адреси:

http://totaldict.ru/cities/Bajina_Basta/

Уједно, на овом званичном линку постављени су: контакт подаци организатора, списак свих спонзора и партнера, сва обавештења о току акције, термини за консултације и датум доделе сертификата за учешће.

На територији Русије текст Јевгенија Водолазкина „Чаробни фењер“ написало је и предало на проверу укупно 83 653 лица, док је још неколико хиљада одлучило да свој рад не преда. У иностранству је у 152 града своје познавање руског језика проверило 9 459 људи. Број учесника у пројекту се сваке године повећава: 2013. године текст је писало 32 280 људи, док је 2014. преко 64 000.

Москва је постала лидер по бројности учесника међу руским градовима: проверу је прошло 9 300 људи. У Новосибирску, граду-оснивачу акције, диктат је писало 5 600 људи. Међу осталим руским градовима, који су окупили највећи аудиторијум, налазе се: Санкт Петербург, Омск, Иркутск, Јекатеринбург и Ижевск. Град Грозни, који је први пут учествовао у акцији, окупио је на локацији 1 019 људи, и организатори из Чеченије истичу да је занимање за руски језик у последњих неколико година значајно порасло.

Ван Русије је најактивнији град био Бишкек (1514 људи). Значајна су била и следећа учешћа земаља у окружењу Русије: Душанбе (950 учесника), Таљин (811), Рига (417 учесника). У три украјинска града (Кијев, Харков и Николајев) познавање руског језика проверило 338 људи. Велики број учесника окупили су и други градови у иностранству: Лондон (177 људи) и Берлин (136 људи). Текст Евгенија Водолазкина писало је на Антарктику 18 чланова тимова поларних станица „Белинзхаузен“, „Прогрес“, „Восток“ и „Новолазаревскаја“.

Многи заинтересовани, који нису могли да се појаве на терену лично, писали су Тотални диктат на званичном сајту у онлајн режиму. Пренос текста емитован је из три града (у облику три различита одломка): Иркутска, Новосибирска и Москве, и био је доступан на сајту пројекта www.totaldict.ru . Преко 250 хиљада учесника погледало је пренос, што је 5 пута више него прошле године. На сајту пројекта диктат је писало онлајн 14 700 људи и њихови радови су били проверавани аутоматски помоћу паметног веб-сервиса за проверу правописа под називом „Ортограмка“.

Преносе са Владимиром Познером и Димом Биланом погледало је 83 и 74 хиљаде људи, што чини 60% Интернет аудиторијума пројекта, док је пренос са Евгенијем Водолазкином погледало преко 52 000 гледалаца, а видео из Иркутска око 40 000 корисника Интернета.

У својству других говорника на различитим пунктовима широм света наступали су професионални филолози и лингвисти, као и познате личности: ТВ водитељи Леонид Јармољњик, Фјокла Толстаја, Михаил Шац, Татјана Лазарева; глумци Наталија Андрејченко, Борис Смолкин, Максим Виторган, Контантин Крјуков; певачи Дима Билан, Дијана Арбењина; робот са синтетизованим људским гласом по имену Владимир.

У Новосибирску је отворено 28 пунктова и најкрупнија по броју учесника била је локација у кампусу Новосибирског државног универзитета. У граду-центру диктата била је такође отворена специјална локација у оквиру Новосибирског регионалног нарколошког диспанзера, где је у акцији учествовало 21 лице. Координатор наведене локације, доктор Дмитриј Абзајев истакао је: „Тотални диктат доприноси рехабилитацији пацијената, олакшавајући процес њихове социјализације“.

Сертификати за најбоље познаваоце руског правописа цењени су од стране руских послодаваца, и ова акција бележи велико интересовање јавности, како стручне, тако и шире у коју се могу сврстати сви заљубљеници у руски језик, ђаци и студенти.

Захваљујемо свим учесницима и спонзорима који су нас подржали и допринели популаризацији руског језика у Бајиној Башти!

Видимо се следеће године!

doktat 2

Comments are currently closed.

HidroElektrana Bajina Basta Dunav osiguranje NP Tara