Пројекти

Бирам исправан став за живот здрав

Biram_logoПројекат “ Бирам исправан став за живот здрав “ осмишљен је од стране удружења грађана “ Искра “ из Лознице на челу са др Надом Ђурић, а организован од стране Министарства омладине и спорта.  Циљ пројекта је превенција болести зависности и промоција здравих стилова живота.

На једнодневној обуци за тренере, који је реализован на Гучеву овог лета, учествовале су и представнице Бајине Баште Бојан Радојичић, ученица Гимназије, и Јелена Јовановић, ученица Техничке школе. Оне су кроз разноврсне радионице и предавања стручњака из области епидемиологије и психологије, прошле кроз технику преношења корисних информација о болестима зависности својим вршњацима из средњих школа. У 13 округа из којих су обучени тренери организована је једнодневна обука за вршњачке едукаторе.

У септембру 2013. године је у нашој школи одржана обука за вршњачке едукаторе од стране тренера и Надице Томић из лозничког Саветовалишта за младе. За њих је био припрељен низ радионица у којима су увежбавали технике групног рада и међусобне сарадње. Укупно је обучено 12 вршњачких едукатора из Гимназије и Техничке школе.

Циљ пројекта је да се са последицама конзумирања психоактивних супстанци упозна око 10.000 ученика из целе земље. Овим активностима је и наша школа постала део пројекта “ Бирам исправан став за живот здрав “.

У наредном периоду предвиђено је да се организује едукација за разреде првих и других година средњих школа од стране вршњачки едукатора, а на часовима одељенског старешине и грађанског васпитања. До краја школске године едукација ће бити организована и за разреде осталих година средњих школа, као и за осме разреде основних школа.

Више на интернет страни УГ “ Искра

Настава статистике у средњој школи и мерење фреквенције саобраћаја

Ученици наше школе и то ученици четвртог разреда matematicka-konferencija-2014природно-математичког смера учествовали су у научном истраживању које је у виду научног рада презентовано на 4. математичкој конференцији Републике Српске, у Требињу 6-7. јуна 2014. године. Ова конференција је организована од стране Универзитета у Источном Сарајаву и Математичког друштва Републике Српске. Пројекат су водили као коаутори др Милан Живановић, професор на Високој школи струковних студија за образовање васпитача у Крушевцу и Јелена Стојкановић, професор математике у Гимназији “ Јосиф Панчић “.

Настава статистике у четвртом разреду је завршна тема средњошколског математичког образовања. Често, због пада мотивације и заокупљености припрема за матурске радове и пријемне испите, ова тема остане недовољно прихваћена од стране ученика. Због тога је организована практична примена наставних садржаја кроз обраду података мерења фреквенције саобраћаја у Бајиној Башти. Локална администрација је препознала корист овог истраживања за пројектовање нових и реконструкцију постојећих саобраћајница, те је подржала ову акцију.

Ученици су 9. маја 2014. године мерили феквенцију саобраћаја на двема најпрометнијим раскрсницама у самоме граду. Након овога на часу математике, а  у виду угледног часа обрађивани су добијени подаци. На овом угледном часу, порed др Милана Живановића, присуствовали су и професори информатике из наше школе Владан Васић и Гордана Вранић, као и директор школе Радован Гавриловић.

HidroElektrana Bajina Basta Dunav osiguranje NP Tara