Јубилеј 2015.

Једни  смо од ретких који могу да се похвале вишедеценијским, континуираним радом школе.Идеја која се назрела још пре педесет година о гимназији “Јосиф Панчић” као опште-образовној установи, која ће пружити широк спектар знања и могућности  је стаза којом ми идемо данас. Од свог оснивања гимназија је прошла кроз различите ступњеве организације, од Ниже реалне гимназије, преко гимназије “Милош Требињац” и Образовног центра за гимназијско и стручно образовање па све до гимназије какву данас знамо.

Догађај је условио долазак екипе РТС-а из емисије “Србија данас”, који су monografijaпоразговарали са директором школе Радованом Гавриловићем. Професор Марко Ковачевић својим трудом, знањем и преданошћу забележио је целокупну историју ове школе и то преточио у монографију “Педесет година гимназије у Бајиној Башти”. Промовисана је 28. октобра на београдском сајму књига где је ушла у пет најбољих из златиборског округа. Комплентну књигу можете преузети овде : 50 година Гимназије у Бајиној Башти. Обележавање педесет година гимназије започело је 25. септембра изложбом архивских докумената који сведоче о периодима развоја школе. Потом је уследило спортско такичење у коме су наши кошаркаши и одбојкашице забележили велики успех. Наредног дана одиграо се главни догађај, Свечана академија поводом јубилеја школе. И поред намере да се прослави годишњица, циљ целокупног програма био и то да се окупе старе генерације професора и пренесу младим ученицима и професорима своја искуства.

У пуној биоскопској сали, присутни су овацијама испратили програм који су припремили професори хорске, литерарне, информатичке и драмске секције наше школе. Низ слајдова презентовали су најзначајније тренутке који су обележили еволуцију поменутих ступњева .С поносом можемо говорити о пажњи током извођења химне  Србије и студентске химне ‘Гаудеамус игитур’. Захваљујући талентовним ученицима, вече је било употпуњено песмом, глумом и скечевима. Говори некадашњих професора, о времену које је прошло и догађајима који су красили те дане изазвали су велико одушевљење код младих.

Велика је част бити део ове школе баш у време када се слави њено дуго постојање. Веома смо срећни што можемо да кажемо да смо баш ми имали прилику да употпунимо овај догађај.

Милка Илић
Јована Стефановић
Јована Тодоровић

Линкови на којима можете погледати :

Отварање изложбе докумената 25. септембра 2015. године : овде

Свечана академија 26. септембар 2015. године : овде

Прилог у дневнику ТВ Прима поводом обележавања јубилеја : овде

 

HidroElektrana Bajina Basta Dunav osiguranje NP Tara