Тотални диктат

13.04.2015

 

Четвртина света писаће „Тотални диктат“:

57 земаља учествоваће у међународном интелектуалном квизу

 

Осамнаестог априла у 507 градова широм света биће отворено преко 1100 локација на којима ће бити могуће укључити се у  међународну акцију провере писмености „Тотални диктат“. Диктат на текст Јевгенија Водолазкина ван граница Русије писаће становници 153 града.

САД су постале лидери међу страним земљама по броју градова који су се прикључили акцији. Укупно 12 градова САД учествује у пројекту. Шпанија је на другом месту са 10 градова, док су треће место поделили Киргизија и Летонија – по осам градова. У Пјонгјангу се Тотални диктат  може писати у оквиру амбасаде Руске Федерације у Народној Републици Кини, а у Монаку – на Међународном универзитету Монака.

На Антартику ће у „Тоталном диктату „учествовати чланови Руске антарктичке експедиције (РАЕ) на четири научне базе („Белинзхаузен“, „Восток“, „Новолазаревска“ и „Прогрес“).

Најсеверније насељено место, на којем ће се писати Тотални диктат 2015. године, налази се у  Нориљску (Русија), а најјужније место је континентална антарктичка научна база „Восток“. Најзападнија локација за писање Тоталног диктата биће смештена у Сијетлу (САД), а најисточнија у Окленду (Нови Зеланд).

Текст ће, као и до сада, бити подељен на три дела, од којих први пишу: Далеки исток, Источни Сибир, Нови Зеланд, Аустралија, Кореја, Сингапур. Други део пишу: Западни Сибир, Урал, Монголија, Казахстан, Грузија, Израел, Индија, Киргизија, Таџикистан и Узбекистан. Трећи део диктираће се у: европском делу Русије, Европи, Африци, Јужној и Северној Америци.

Својеврсна „граматичка штафета“ осмишљена је како би се очувао један од најважнијих принципа акције – јединство текста: „Услед велике разлике у времену сви учесници не могу истовремено да пишу диктат, због чега делимо текст, како би сваки регион писао свој део и притом никоме не би пало на памет да размени свој текст са учесницима следеће часовне зоне. На тај начин сви ће се налазити у једнаким условима што ће омогућити праведно оцењивање сваког ко је дошао на диктат „, објашњава руководилац пројекта Олга Ребковец.

Стручни центар акције, који чине филолози Новосибирског државног универзитета (Академгородок), успоставио је систем провере радова.

Диктирањем текста учесницима не баве се само професионални филолози, већ и познате личности. На пример, у Мериди (Мексико) текст ће прочитати глумица Наталија Андрејченко, свима позната по улози Мери Попинс у истоименом филму, а у Паризу (Француска) – списатељица Марија Рибакова, унука Анатолија Рибакова. У Немачкој ће учесницима диктирати текст списатељица Аља Кудрјашева. У Турској ће у акцији учествовати ректор Академије туризма у Анталији Зафер Бикеноглу, а у Великој Британији (Лондон) – руски писац и књижевни критичар у руској редакцији Би-Би-Сија Зиновиј Зињик.

На дан одржавања међународне акције „Тотални диктат“ сви корисници Интернета такође ће имати могућност да провере своју писменост. Онлајн писање диктата биће омогућено за све заинтересоване на сајту totaldict.ru током директног преноса из три руска града.

Додатна информација: „Тотални диктат“ је редовна годишња образовна манифестација у облику добровољног диктата за све заинтересоване. Концепција се састоји у томе да људи истовремено дођу на одређене локације и напишу руком текст на папиру, који им издиктира професор-филолог или позната личност. Циљ акције је пружање могућности свакој особи да провери своје знање руског језика и да пробуди интересовање за унапређење писмености. Идеја добровољног диктата за све заинтересоване настала је у Новосибирску у студентском клубу „Глум-клуб“ друштвеног факултета Новосибирског државног универзитета  почетком овог века. Током 12 година постојања Тотални диктат се претворио у међународну манифестацију великих размера – акција је 2014. године одржана у 352 града унутар и ван Русије, обухвативши 47 земаља, а међу учесницима се нашло 64 000 људи, док је 52 000 погледало директан пренос, организован од стране федералног телекомуникационог партнера акције Компаније ТТК. Организатор акције је руски Фонд подршке језичке културе грађана „Тотални диктат“.

 

Градски организатор:

Гимназија „Јосиф Панчић“ Бајина Башта

Координатор:

проф. руског Милица Андрић

Председник експертне комисије:

проф. руског Олгица Филиповић

 

Време одржавања Тоталног диктата у Бајиној Башти:

субота 18.04.2015. у 14:00

Локација:

Библиотека Гимназије „Јосиф Панчић“ Бајина Башта

 

Comments are currently closed.

HidroElektrana Bajina Basta Dunav osiguranje NP Tara