Учешће ученика Гимназије у симулацији саобраћајне несреће

У Бајиној Башти 19. и  20. новембра 2012. године одржана је у склопу пројекта “ Развој локалне заједнице за деловање у несрећама “ Командно штабска симулациона вежба. Пројектом је предвиђено да се поред симулационих вежби за столом изврши и практична обука јединице за одговор на несреће организације Црвеног крста из Бајине Баште. Симулацијом је обухваћено деловање у ванредним ситуацијама : поплавама, клизиштима, земљотресима, пожарима и саобраћајним и хемијским несрећама. Најатрактивнији део била је Симулација саобраћејне несреће ученика средњих школа на екскурзији  другог дана вежбе.

Ученици и наставници Гимназије учесници Симулација саобраћајне несреће

Дешавање је било под окриљем Међународног Црвеног крста, Црвеног крста Србије, Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије, Општине Бајина Башта, а у организацији Општинске огранизације Црвеног крста Бајина Башта, Ватрогасне јединице Бајина Башта, Дома здравља “ Евелина Хаверфилд “ из Бајине Баште, Центра за социјални рад из Бајине Баште, а уз учешће ученика Гимназије “ Јосиф Панчић “ и Техничке школе из Бајине Баште, као и других волонтера Црвеног крста. Техничку подршку спровођењу активности пружили су ПД  “ Дринско-Лимске хидроелектране “ и Спортско туристички центар из Бајине Баште.

Циљ ових активности био је да се сви учесници ставе, у оквиру симулација, у реалне ванредне ситуације и да се провере системи међусобне и интерне комуникације и да се повећа ниво спремности за одговор на несреће. Важно је да сви кључни учесници на нивоу Општине, после ових симулационих вежби, заједно препознају све слабости у кординацији и плана одговора на несреће, како би се оне отклониле и тиме смањио ризик од катастрофа на локалним нивоу. Због тога је Пројектом планирано да се након одређеног времена сви учесници поновно састану и кроз разговор процене напредак у одговору на несреће и ефекат одржане симулације.

Детаљ са симулације саобраћајне несрерће

Активности ученика Гиманзије и Техничке школе била је да помогну Симулацију саобраћајне несреће и да на тај начин у што реалнијим околностима провере одговор пре свега Дома здравља и Ватрогасне јединице из Бајине Баште. Ученици су за ову потребу припремљени од стране волонтера Црвеног крста, тако да су и визуелно и са понашањем доста потсећали на стварне учеснике велике саобраћајне несреће. Више фотографија о овом догађају можете погледати у фото-галерији сајта Гимназије.

 

Comments are currently closed.

HidroElektrana Bajina Basta Dunav osiguranje NP Tara