Књижевно вече у част Десанке Максимовић

У понедељак, 12. фебруара 2018, професори и ученици Гимназије “ Јосиф Панчић“ обележили су двадесетпетогодишњицу смрти   познате песникиње Десанке Максимовић. У сали галерије Установе Култура од 20 часова могли сте чути део стваралаштва познате песникиње у извођењу ученика Гимназије „Јосиф Панчић“. Ученици су уз помоћ професорке српског језика и књижевности Наташе Савић и професора музичке културе Марка Лазића припремили разноврстан програм. Вече је отворила ученица четврте године Анђела Стефановић са интерпретацијом познате Десанкине песме Стрепња, уз пратњу клавира. Затим су уследиле речи познате песникиње и њена биографија коју су припремиле Андреа Караклић и Јована Пердух. Ученица треће године Наталија Живановић, уз песму Наша тајна, одглумила је Десанку у тренутку стваралаштва. Уследили су Александра Димитријевић и Лука Јовичић који су нам говорили шта су остали познати писци и критичари говорили за Десанку Максимовић. Затим је на сцену изашла Наташа Крњић са рецитацијом песме Немам више времена. Врхунац атмосфере догодио се када су на сцену изашли полазници Драмске секције из Бајине Баште. Никола Јовановић, Невена Ковачевић, Драгана Марковић и Драган Ранковић представили су збирку песама  Тражим помиловање. Са сцене су испраћени громогласним аплаузом. Крвава бајка је засигурно оставила највећи утисак. Рецитаторке су биле чланови новинарске секције. Вече је затворено са рецитацијом песме Опомена у извођењу Анђеле Стефановић. Техничка подршка догађаја био је Немања Сарић. Цела група се поклонила публици и добила огромне честитке.

 

Више о књижевној вечери говори професорка српског језика и књижевности Наташа Савић.

 

1.Како су изгледале припреме за књижевно вече?

 

Припреме су биле јако исцрпне и захтевале су много рада и труда, као и сваки озбиљан посао. Међутим, сви тренуци пролазили су у забави и смеху и могу рећи да их никада нећу заборавити.

 

2.Како сте одабрали дела Десанке Максимовић?

 

Тај посао није био тежак, с обзиром да је литература о цењеној песникињи изузетно богата. Када  смо одлучили коме посвећујемо вече, одмах сам знала како треба да изгледа. Слатка „Стрепња“, љубавни жар, како је то говорила песникиња, морала је бити увертира за ово незаборавно вече. Након тога „Тражим помиловање“, „Крвава бајка“ – сасвим довољан садржај за озбиљан и прелеп програм.

 

3.Каква су била Ваша очекивања и да ли су испуњена?

 

Очекивала сам вече испуњено емоцијама, одличне драмске моменте, причу о песникињи и њеним делима која ће и оне који мање познају њено стваралаштво одушевити, и која ће се препричавати, а да смо у томе успели доказале су похвале присутних, поруке које сам добијала од пријатеља и бивших ученика који су нас пратили у лајву. (смех)

 

4.Шта је на Вас оставило највећи утисак?

 

Сваки моменат оставио је посебну импресију на мене. Овим путем желим да вам се захвалим на дивној сарадњи.

 

DSC_0153

ВИШЕ СЛИКА ПОГЛЕДАЈТЕ У ГАЛЕРИЈИ НА САЈТУ ШКОЛЕ

Comments are currently closed.

HidroElektrana Bajina Basta Dunav osiguranje NP Tara