Посета ученика гимназије археолошком локалитету Римска вила у Вишесави

У уторак, 12. маја 2015. године, ученици гимназије “ Јосиф Панчић “ посетили су остатке римске виле из III века, који се налазе недалеко од Бајине Баште у месту Вишесави. Посета је организована од стране секције за историју, а узели су учешћа ученици који су током школске године похађали секцију из историје, додатну наставу из историје, али и они ученици који су желели да сазнају и виде нешто ново и науче нешто о својој завичајној историји. Остаци римске виле из Вишесаве откопани су и конзервирани још 60-тих година XX века, али су поприлично непознати грађанима Бајине Баште. Драгоцену помоћ за извођење ове посете пружила је Јасна Станковић, кустос Установе Културе, која је ученицима приближила археолошко налазиште, објаснила намену грађевине, повезала овај локалитет са свим другима остатцима из римског периода који су нађени на територији Бајине Баште и ближе околине.

Ученици који су узели учешћа : Љубица Ђурић, Владимир Пантелић, Лидија Петровић, Душан Тодоровић, Младен Југовић, Огњен Димитријевић, Павле Раковић, Немања Крњић и Огњен Тришић.

Секција за историју гимназије “ Јосиф Панчић “ ће и убудуће организовати сличне посете историјским локалитетима или споменицима, како би се завичајна историја, која је у образовном систему запостављена, извукла из заборава и ставила на место које заслужује.

Римска вила - Вишесава 2015.

Римска вила – Вишесава 2015.

Римска вила - Вишесава 2015.

Римска вила – Вишесава 2015.

Comments are currently closed.

HidroElektrana Bajina Basta Dunav osiguranje NP Tara