IN MEMOARIAM – Урош Кремић

IN MEMOARIAM

Урош Кремић (1958-2013)

После дуже болести, дана 16. јануара 2013. године, преминуо је Урош Кремић, професор руској језика и књижевности и директор гимназије “ Јосиф Панчић “.

Урош Кремић рођен је 28. септембра 1958. године у Краљеву. Основну и средњу школу завршио је у родном месту, а Филолошки факултет у Београду на катедри за руски језик и књижевност. Радни век започео је као наставник руског језика у средњој школи у Угљевику, а од 1987. године своју каријеру везује за Бајину Башту радом у Основној школи “ Стеван Јоксимовић “ у Рогачици. Свој педагошки рад наставио је у гимназији “ Јосиф Панчић “ где је са места директора школе отишао у сећање.

Његов просветно-педагошки рад узоран је и служиће свима као подстрек за наставак онога што је започео. Као професор руског језика и књижевности годинама је генерацијама средњошколаца приближавао и чинио да заволе овај језик и културу. Са изузетном преданошћу и ентузијазмом припремао се за наставу као да први пут улази у учионицу. То су генерације његових ученика умеле да препознају и са својим професором поделе енергију и креативност. Његов рад надахнуо је многе да закораче у академске сфере и покушају да досегну интелектуалне висине којима је он припадао.

Урош је био успешан педагошки радник, омиљен међу колегама и сарадницима. Последњих десет година обављао је функцију директора гиманзије „Јосиф Панчић“  где је усепешно повезивао неповезиво, спајао неспојиво. Својим искуством утирао је пут младим професорима, свесрдно их подржавајући у свим новим идејама, а често и сам давао иницијативу за нешто што је испред времена у коме је живео. Његова залагања наградили су ученици својим резултатима са престижних државних такмичења. Дискретно и са мером , умео је свакога да посаветује, охрабри и похвали за уложени труд.

Његова породица, пријатељи и колеге остају са великом празнином у срцима, коју ће надоместити сећање на лик и дело овог великог човека.

Слово љубве Урошу Кремићу. Нека му је вечна слава!

Comments are currently closed.

HidroElektrana Bajina Basta Dunav osiguranje NP Tara