Јован Ђорђевић, ђак генерације или ђак свих генерација

Када сам пре шест година био на књижевној Jovan Djordjevic-djak generacijeвечери познатог дечијег писца, Уроша Петровића, творца Н. Т. Ц. система учења за развој интелигенције, он је публици постављао загонетна питања и за сваки тачан одговор давао лоптицу смајли J. Један мали дечак који ми је неодољиво личио на Хари Потера покупио је већину смајлија. У сећању он ће ми заувек остати меморисан као мешавина Хари Потера и Смајлија. Сазнао сам име дечака, Јован Ђорђевић.

У даљем протоку времена повремено су до мене стизале вести о надареном дечаку који побеђује на такмичењима из математике. Па невероватна информација да је ђак  Гимназије „Јосиф Панчић“ истовремено првак Србије у математици и српском. А онда сам имао прилику да га водим са групом надарене деце у посету пријатељском нам граду, Кршком. Тада сам упознао једног новог Јована који свира гитару, воли мали фудбал, а заједно смо вежбали и пливачке стилове. При посети атомској централи обишли смо презентациони центар „Свет енергије“. Професор, творац центра и велики фан Николе Тесле био нам је домаћин. Рекао ми је да је за двадесет година рада прошло небројано много екскурзија и ђака, али да сви заједно нису поставили толико занимљивих питања, као мала група из Бајине Баште. Морао сам да га тешим и да му објасним да је то група најбољих ђака а да је међу њима дечак који је поставио и највише питања, Јован Ђорђевић, вишеструки првак Србије у разним предметима.

У четири године гимназијског школовања, све време је био први на општинском, окружном и три пута први и једном трећи на републичком из математике. Предводио је екипу која је једном била прва, а три пута друга на познатом такмичењу „Архимедес“, а освојио је и више награда на „Мислиши“. Једном први на републичком такмичењу из српског језика и књижевности, стигао у финале из енглеског и био члан екипе школе у малом фудбалу. На бодовању за ђака генерације освојио је невероватних 500 бодова, величину успеха можемо боље схватити ако знамо да Вукова диплома носи 25 бодова.

Све ово је остварено уз осмех, дружење, пријатељску помоћ другима и пуно финог васпитања. Тако да заправо дилеме и нема, Јован Ђорђевић је заиста и ђак генерације и ђак свих генерација. Самим тим, он је постао светао пример и инспирација будућим генерацијама ученика. Њему желим да за цео живот задржи чаролију знања а на лицу осмех.

С поштовањем за све што је урадио за

Гимназију „Јосиф Панчић“

Јован Ђурић, професор.

Comments are currently closed.

HidroElektrana Bajina Basta Dunav osiguranje NP Tara